Angular Nedir?

ismail kaşan
3 min readMay 2, 2024

--

Angular Nedir?

Angular, modern web uygulamaları oluşturmak için güçlü bir platform ve çerçeve sunan, açık kaynaklı bir JavaScript framework’üdür. Angular, Google tarafından geliştirilen ve sürdürülen bir JavaScript framework’üdür. İlk olarak 2010 yılında başlatılan proje, o zamandan beri sürekli olarak geliştirilmiş ve güncellenmiştir. Angular, dinamik ve etkileşimli web uygulamaları oluşturmak için kullanılan bir araçtır.

Angular’ın ilk çıkan verisyonu AngularJS olarak bilinmektedir. Fakat 2. versiyondan sonra Angular daha farklı bir yapıya geçmiştir. Angular’ın 2. versiyonundan sonra çıkan bütün versiyonlarına Angular2+ denilmektedir. Angular2+ daha çok komponent odaklı bir yapıya sahiptir. AngularJS JavaScript ile geliştirilirken Angular2+ TypeScript ile geliştiriliyor. Yazının yazıldığı tarih itibari ile de Angular2+’ın v17 versiyonu duyurulmuş bulunmaktadır.

Eski web uygulamalarında (AP.NET, ASP.NET MVC, PHP yada JSP gibi) her yeni sayfa açıldığında, sayfa komple yeniden yüklenir. Buda komple bir isteğin sunucuya gitmesi ve dönen içeriğin yeniden tarayıcıda render edilmesi anlamına gelmektedir. Koca koca sayfalar sunucuya gidip gelirken bir sürü bandwitdh te harcamaktadır. İşte bütün bu hantallığı yerle bir eden JavaScript web frameworkleri(Angular, React ve Vue.js gibi) sahneye çıkmıştır. Sundukları özellikler ile web uygulamasının SPA(single page application) olarak geliştirilmesini sağlamkatadırlar. Sahip oldukları özellikler ile tarayıcıdaki DOM’u manipule ederek sayfanın sadece ilgili yerin güncellenmesini sağlamaktadırlar. Angular işte bu güçlü JavaScript web frameworklerinden birisidir.

Angular’ın en önemli özelliklerinden biri, tek sayfa uygulamaları (SPA) oluşturmak için güçlü bir altyapı sağlamasıdır. Bu, sayfalar arasında hızlı ve sorunsuz bir gezinti sağlar. Ayrıca, Angular, component tabanlı bir mimariye dayanır, yani uygulama parçalarını yeniden kullanılabilir componentlere böler. Bu da kodun daha modüler ve bakımı daha kolay hale gelmesini sağlar.

Angular, HTML, CSS ve JavaScript kullanarak web uygulamaları oluşturmak için bir dizi araç ve kütüphane sunar. Angular, özellikle data-binding(veri bağlama) dediğimiz konularda güçlüdür. Data-binding, bir uygulamanın arayüzü ile verileri senkronize etmek için kullanılan bir tekniktir. Angular, two way data-binding(iki yönlü veri bağlama) özelliği sayesinde, veri değiştiğinde otomatik olarak arayüzü günceller. Bu özellikler ile ilgili ilerleyen yazılarımda detaylı örnekler vereceğim.

Peki Angular Web uygulaması gelişirmek için nelere ihtiyacımız var?

Kullandığınız işletim sistemine göre farklılıklar olabilir. Ama ben Windows işletim sistemi için yazacağım.

  • Sisteminizde Node.Js yüklü olmalıdır. Node.Js nedir? derseniz lütfen bakınız. Kendi dökümantasyonunu okumak ve indirmek için kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
  • NPM, Node.Js için bir paket yöenticisidir. Başka yazılımcıların yazıp paylaştığı kütüphaneleri yönetmenizi sağlayan bir araçtır. Node.Js’si yüklediğiniz zaman sisteminize NPM yüklenecektir. Detaylı bilgi için.
  • Angular CLI, indirdiğinizde sisteminizde Angular projesi oluşturup çalıştırmak için gerekli olan bütün alt yapıyı indirmiş olursunuz. Ayrıca CLI ile Angular uygulamalarını doğrudan bir terminal ile başlatmak, geliştirmek, yapılandırmak ve sürdürmek için bir komut satırı arayüzü elde edeceksiniz. Angular CLI isterseniz proje bazında idirebilir yada global olarak da kullanabilirsiniz. Proje tutacağınız directory’de aşağıdaki komut ile indirebilirsiniz.
npm install @angular/cli

Eğer global olarak kullanmak istersniz -g parametresini ekleyerek global olarak indirebilirsiniz. Angular CLI ile ilgili detaylı bilgi için Angular dökümantasyonuna bakabilirsiniz.

npm install -g @angular/cli

Kurulumlardan sonra aşağıdaki komutlarla kurulumları kontrol edebilirsiniz.

ng --help // ile Angular cli in nasıl kullanıldığına bakabilirsiniz.
ng -v // ile Angular versiyonuna bakabilirsiniz.
node -v // ile Node.Js versiyonuna bakabilirsiniz.
npm -v // ile NPM versiyonuna bakabilirsiniz .

Yukarıdaki komutlar ile komut satırında işlem yapamadıysanız, ortam değişkenlerini kontrol ediniz.

Angular uygulaması geliştirmek için sisteminizde bulunması gereken minimum araçlar bunlardır. İlerleyen yazılarda Angular geliştirirken benim sevdiğim ve işimi kolaylaştıran eklenti ve paketlerden yeri geldikçe bahsedeceğim.

Toparlayacak olursak, Angular günümüz web geliştirme dünyasında önemli bir yer tutan güçlü bir JavaScript framework’üdür. SPA uygulamaları oluşturmak için idealdir. Büyük ve karmaşık projelerde geliştiricilerin işini oldukça kolaylaştırmaktadır. Eski nesil teknolojilerden daha paratik, daha hızlı ve daha az maliyetlidir. Arkasında koskoca Google bulunmaktadır. Ayrıca, kolaylaştırma kısmını vurgulamak istiyorum çünkü eski teknolojilerde uygulama geliştirmiş biri olarak söylemek istiyorum. Bizi çok dertten kurtarmıştır. Teşekkürler Angular ekibi ve teşekkürler Google demek istiyorum.

Aklının ucunda Angular kalmış, hafiften merak eden, başlasam mı? başlamasam mı? diye düşünen, diğer frameworkler ile kıyaslayıp, framework fanboy’luğu yapmak isteyenler için ben bir giriş yazısını buraya bırakıyorum. Umarım faydalı olmuştur.

--

--

ismail kaşan
ismail kaşan

Written by ismail kaşan

I am a full stack developer since 2016.

No responses yet